Přiveďte kamaráda, sekretářku nebo tetičku, a máte u nás 2 lekce navíc zdarma k vašemu dalšímu předplatnému.

Stálí klienti prostě musí dostat něco extra. Vy od nás získáte jednu lekci zdarma při každém 3. předplatném 15 lekcí.

Chcete překvapit své blízké dárkem, který má opravdovou cenu? Jazykový kurz přes Skype je jasná volba. Tady vám povíme, jak na to.

Španělská kuchyně aneb na co se nechat pozvat od Španělů

Na co se nechat pozvat od Španělů?

Říci, že jste znalcem španělské kuchyněla cocina española – je trochu odvážné. Znamenalo by to totiž, že jste navštívili všech 17 regionů Španělska a v každém ochutnali alespoň jednu regionální pochoutku – un plato típico de cada región. Pokud vás vaši španělští přátelé lákají do některé z jejich oblíbených tabernas,neodmítněte pozvání na tradiční španělskou kuchyni. Kolik je ve Španělsku kulturních památek, tolik tam objevíte regionálních gastronomických kouzel vedle již tak známých tapas, tortillas, či paellas. Španělsko se prostě musí ochutnat. Španělové to vědí a ne náhodou zní jeden ze sloganů španělské turismu „Un país para saborear“ čili, volně přeloženo, země k nakousnutí. Tak si prosím, při čtení tohoto článku, načněte alespoň španělské olivy, za vedlejší účinky zodpovědnost neneseme. Dobrou chuť – Buen provecho!

Královna španělské kuchyně – la tortilla de patatas

Od Sevilly po Barcelonu – španělská bramborová tortilla sídlí v srdci každého Španěla, nezávisle na tom, v jaké části Španělská se nachází. Krása tortilly de patatas spočívá v její jednoduchosti. Opravdu na její přípravu nepotřebujete nic jiného než několik brambor, los patatas, vejce, huevos, olivový olej, el aceite de oliva a sůl, sal. Často se přidává i cibule, cebolla. Spojení těchto čtyř či pěti jednoduchých ingrediencí dá dohromady kulinářský zázrak a opravdovou esenci španělské duše. Věděli jste, že pojem “tortilla de huevos” byl v Americe a Evropě známý již od roku 1519? Pozor – nezaměňovat s mexickou tortillou! Tato mexická pšeničná dobrota stojí také za ochutnání, ale o tom třeba někdy příště.

 

Andalucía a její recept na zázračný vyprošťovák – el Gazpacho

Studena polévka – na to tady v Česku nejsme moc zvyklí. Španělové ale gazpacho milují. Bez této rajčatové polévky podávané za studena by totiž obyvatelé španělského jihu jen těžko přežili léto. A právě zde na jihu se recept na studenou polévku el Gazpacho zrodil. Pokud si chcete připravit osvěžující Gazpacho, budete potřebovat rajčata, los tomates, česnek, el ajo, papriku, el pepino, cibuli, la cebolla,olivový olej, el aceite de oliva, česnek, el ajo a trochu chleba či bagety, un poco de pan. Gazpacho výborně lahodí oku příznivcům zdravého stravování, kterým se líbí zdraví na talíři u ostatních jídel středozemní kuchyně. Gazpacho ale ocení i ti, kteří ochutnali výborného španělského vína více, než je zdrávo. Gazpacho by mělo totiž fungovat spolehlivě, když jste to přehnali s alkoholem.

 

Do Valencie na paellu

Paella znamenala původně ve španělštině pánev. Není třeba vysvětlovat, proč tomu tak je. Paella je pro nadšence, kteří milují rýži. Všechno bohatství Španělska se totiž v paelle soustředí do jedné pánve s obrovskou porcí výborně dochucené rýže. A do paelly můžete zahrnout opravdu cokoliv. Říká se, že se původní “paella valenciana” aneb valencijská paella skládala z toho, co měli po ruce španělští zemědělci, aby ušetřili čas a námahu – kuře, pollo, králík, conejo a zeleninu typickou pro Valencii jako třeba máslové fazole, el garrofón. Časem se paella začala podávat při rodinných sešlostech a oslavách. Není nad to ujídat z jedné velké pánve. Každá španělská rodina si přizpůsobuje paellu podle svého, a tak v ní můžete najít třeba i plody moře.

 

Na co se nechat pozvat od Španělů?

Na co se nechat pozvat od Španělů?

 

„Vamos de copas” aneb ve španělském baru

Češi mají své pivo a Španělé zase víno, tak to prostě ve světě je. Historie skvělého španělského vína sahá do roku 3000 před naším letopočtem, kdy jih poloostrova v Andalusii ovládlo Kartágo a Féničané zde založili první vinice. Kromě červeného a bílého vína, el vino tinto y el vino blanco, se ve Španělsku poptejte po šumivém vínu zvaném cava. Tak chutná v lahvi vína Katalánsko, neboť tato oblast je cavou proslulá. Je vyrobené metodou „champenoise,” kdy dochází k druhotnému kvašení vína v lahvi.
 

Na závěr sladká tečka

Nebyla by to řádná španělská kuchyně bez sladké tečky na závěr. Španělé si libují ve sladkostech, které jsou… dulcísimos, tedy takové, kde se cukrem nešetří. ¿Cuál es el postre más típico de España? Jaký zákusek je pro Španělsko klasikou? Po ránu k snídani, por el desayuno, byste měli alespoň jednou za život ochutnat churros con chocolate. Podlouhlé koblihy smažené v pořádné vrstvičce oleje a namáčené v čokoládě vás spolehlivě zasytí na celé dopoledne. Pokud máte rádi panna cottu, creme brulée, tak vás jistě uchvátí španělský flan, dezert z křehkého těsta, na němž je vrstva pudingu.

Španělská kuchyně je rozmanitá pohádka mnoha regionálních chutí, o kterou byste se jako milovníci Španělska neměli ochudit. Aneb jak říkají Španělé, a la cena y a la cama, sólo una vez se llama. Tedy na jídlo a do postele se volá pouze jednou. Tak pospíchejte ochutnat něco z tajů španělského kulinářského království.